mandag 23. januar 2012

Boybandsjangeren på 90 - tallet

Første boyband(fra 60- tallet): Jackson 5 og The Monkees, men ordet "Boyband" kom ikke før på 90 - tallet.

Typiske trekk:
- Målgruppen: tenåringsjenter
- Ingen spiller instrument, men alle synger
- synkronisert dansing
-
Synge til en jente
- handler om k
jærlighetsproblemer (håpløs kjærlighet)
-
Synge rett til kamera (peker når de synger “you”)
-
Slow motion filming
- Eksperi
menterer med effekter (like a rose)
- Mannssynet:
* Fløtepuser, men fortsatt ”wannabe” matcho (de vet hva jentene vil ha)
* D
eilige (alle jenters drøm)
-
Klær: singlett med brede skuldrer(fremhever muskler), svarte klær, hvite klær(viser uskuldighet), lange sorte frakker, solbriller og 90- talls sveis
- Miljø i musikkvideo: na
turen (stranda, fjell og berg, sletter, ørken)
-
Musikkvideone avsluttes med at de går inn i horisonten
- Musikk: Melodien er simpel, fengende, popmusikk, slow og upbeat sanger avhenger av hva de synger om
-
Boybandmusikk i dag: mer avslappet, ikke prøve å være ”deilig” (One Direction)

Eksempler på musikkvideoer:
Westlife – If I let you go
(1999)
Backstreet Boys – I want it that way(1998)
A1 - Like a Rose(2000)

A1 – same old brand new you
(2000)



søndag 15. januar 2012

(Bildet er hentet fra Wikipedia)

Alan Jackson er en kjent countrysanger fra USA. Jeg har valgt å analysere musikkvideoen ”Country boy” fra 2008. Countrymusikkvideoen inneholder mange ulike semiotiske ressurser og kulturkoder.

Tegn og symboler jeg fant i musikkvideoen:
Klærne som blir brukt i musikkvideoen skiller seg ut fra vanlig klesstil i USA. Cowboyhatt, boots, dongribukser, skinnjakke og mønstret/rutete skjorte viser stilen til den typiske cowboyen. Barten og det lange håret er med på å forsterke dette. Det amerikanske flagget finner vi blant annet på gitaren til gitaristen i bandet. Dette viser til patriotisme og trofastheten country – boyen har til landet sitt. Gjennom hele musikkvideoen blir det vist småsnutter på en gammel tv – skjerm. Vi ser menn som leker, står på vannski, kjører firhjuler, sprenging av et piano, fisking, damer som smiler og danser linedance. Disse snuttene viser oss den frie og uansvarlige ”country boy”- en som gjør slik han vil og bare har det moro. Alans sang og disse småsmuttene viser oss country/cowboy mannskulturen.


Alan synger om den frie og frimodige ”country boy”- en som møter på en dame og prøver å imponere henne. Han forteller blant annet at han har ”a 4-wheel drive”. Han kan få henne hvor hun vil og ta henne med på mange spennende ting, siden han er en ”country boy”. Temaet I sangen er identiteten som ”country boy” og filmen viser oss at det er en drøm å leve på denne måten(budskapet).

Musikkvideo: http://www.youtube.com/watch?v=JnX2BoZE9w4

mandag 9. januar 2012

"Sinna mann"


- Fra bildebok til film (2009)

- Forfatter: Gro Dahle

- Illustratør: Svein Nyhus

Modaliteter:
- stemmebruk/lyd
- kroppsspråk
- bilder

- symbol
- farger
Eksempel: vi ser at når mannen blir sint, blir ansiktet hans sort og han får røde kinn.
Fargebruken her forstereker hva som skjer med mannen på innsiden, følelsene hans.

Se film: Youtube

Denotasjon/konnotasjon
I filmen møter vi på en liten familie på tre: en far, en mor og et barn, Boj. Vi begynner med å se faren som sitter i en stol i stuen og beveger fingrene. Han ser stresset og irritert ut. Moren sitter i bakgrunnen med Boj i fanget og ser på mannen sin som blir sinna. Kroppsspråket som holdning og ansiktsuttrykk viser oss hvor bekymret moren og barnet er. Før sinnet til mannen slår ut, får vi se en kort film av en trapp som blir mørkere og mørkere som illustrerer hva som skjer med sinnet til faren. Moren prøver å få barnet på andre tanker ved å si: ”far trenger å jobbe” eller: ”far trenger å hvile”, og følger Boj inn på rommet sitt. Moren er igjen i stuen og vi ser faren gå mot henne. Filmen avsluttes ved at vi er på rommet til Boj og hører lydene fra hva som skjer i stuen, og vi ser redselen til barnet. Moren er slank og søt, Boj er liten og uskuldig med store øyne mens faren har et spesielt utseende med store nakke og lange armer. Denne beskrivelsen av mannen, skaper en kontrast til den uskuldige moren og Boj, og gjør at vi assosierer han med et monster.

Filmen er sterk og rører oss. I slutten av filmen, når gutten sitter alene på rommet sitt og kjenner på skyldfølelse, blir jeg irritert. Han blir lei seg når han hører skrikene fra moren sin i stuen. Vi ser hvor snill og omsorgsfull Boj er, i kontrast til den sinna faren hans. Dette får meg til å kjenne på en urettferdighet, og jeg tror budskapet har nådd frem. Temaet i ”Sinna mann” er urettferdighet og familieproblem. Den er ikke laget for underholdning og humor, men for å vise oss om situasjoner som er aktuelle i dag. Få problemet fram i håp om forbedring.

Kilde: Bildet er hentet på nrkspuer.no